HONINGBIJEN

Nog voor onze vestiging op de boerderij, hadden we al een volleerd imker in het gezin. Aurelia had zich met veel plezier gestort op deze heel bijzondere hobby. Het leven van een honingbij is echt een heel aansprekend verhaal. Vooral in het voorjaar als alles bloeit en de bijenvolken na winter aansterken is een frequent bezoek aan de bijenkorven nodig.

Toen ons gezin groeide, hebben we in Pim een fijne opvolging gevonden. Pim werkt ook nieuwe imkers in bij ‘onze’ bijenstal. De bijen zijn een aantal keren verhuisd. Soms waren ze wat agressief als we in de moestuin aan het werken waren, en soms werden onze auto’s stippelgeel omdat ze onder de uitvliegroute stonden. Inmiddels hebben ze een fijne vaste plek gekregen, op het zuid-oosten, uit de wind.

We missen de momenten dat Italiaander belde, dat een uitgevlogen bijenvolk werd aangezien voor een wespenwolk. In doodsangst verkerende bewoners waren altijd enorm blij dat we ze kwamen verlossen van deze vestigingsplaats zoekende volken. Met onze imkerpakken aan, gingen we op zoek naar de koningin. Hoog in de boom, in een spouw, waar dan ook, eenmaal gevonden ging ze in een rieten korf. Die bleef tot eind van de dag ter plaatse, om dan –het hele volk ingepakt en wel– vervoerd te worden naar onze bijenstand.

De bijen zijn een onderdeel van het ecosysteem op Steenenis. We houden rekening met hun bestaan bij de activiteiten die we doen. We genieten volop van de bloemenhoning die ons wordt gegund. De honing van Pim is onder de naam Heldevier Honing te koop in de winkel van Rick en Erik. Bij een heerlijk gezonde lokale pot honing, kan gelijk een diversiteit aan versproducten worden ingekocht.

 
 

Copyright © 2022 Hoeve Steenenis

Hide