APPELS

De biodiversiteit op hoeve Steenenis werd voor het eerst verreikt met een appelplantage in 2010. Erik Debets breidde zijn plantage-areaal uit. Het clubras Junami werd geplant en geeft al vele jaren mooie oogsten. Er waren ook mindere natuurlijk. Vooral dat jaar dat de afzet niet liep en het plukken niet uit kon. De appels bleven hangen.

Na een kort avontuur met het ras Joly Red is de tweede plantage in het najaar van 2021 herplant met Kanzi. De verwachtingen zijn hoog gespannen. De plantage staat er dan ook strak bij.

De appelbomen staan in rijen opgebonden en worden na de bloesem beschermd door hagelnetten. Oogstzekerheid is in Nederland wel prettig, waar anders eens in de drie jaar gemiddeld een hagelbuitje de oogst kan verpesten. We willen immers geen appels met een deukje kopen, toch?

Elk voorjaar is het voor Erik en zoon Rick, of eigenlijk iedereen, wel weer spannend of late vorst een deel van de bloemen of kleine vruchtjes beschadigt. Een hele kunst om met al die weersinvloeden een mooi product te maken.

Als dat is gelukt, staat het beslist op hun facebookpagina, en zijn de appels, appelsappen en honing te koop in hun boerderijwinkel aan de Valkenburgerweg 54 in Voerendaal. Van ons uit gezien aan het eind van de Steinweg aan de linkse kant.

 
 

Copyright © 2022 Hoeve Steenenis

Hide